Menu
Lofoten / Norge

Sommerferien 2021 blir Lofoten Vanlife

Sommerferien 2021 blir en femdagers biltur med Lofoten Vanlife. Turen blir samen med min kjære søster og dette er vårt første utkast på turen og hendelse forløpet. Vi er selvfølgelig åpen for forslag og andre kule tips om ting vi må se når vi er i Lofoten. Vi besøkte Lofoten i 2017. Og nå tar vi turen tilbake med mer fokus på naturopplevelser med fjellturer, strender og kortreist mat. Vi er to damer i rundt 30-års alderen som liker å være aktiv på ferie. Så noen dager blir mer aktive enn andre, men så har ikke vi dratt til Lofoten for å ligge på stranden, men for å oppleve både de små og store eventyrene i Lofoten.

Dag 1 Ankommer Lofoten & Lander i Svolvær kl.13:00

Vi flyr fra Oslo, Gardermoen og direkte til Svolvær med Wiederø. Første dagen i Lofoten blir å utforske Svolvær. Første natten sover vi på Scandic Hotel Svolvær, vi fortjener å starte sommerferien 2021 med litt luksus før vi skal bo i en bil de neste fem dagene.

Starter Lofoten eventyret med fjelltur til Fløya og Djevelporten i Lofoten (590 moh.) Turen, som foregår delvis i en sherpatrapp, er bratt med en luftig avslutning. Underveis passerer vi den spektakulære fjellformasjonen Djevelporten.

Fjelltur til Fløya og Djevelporten i Lofoten (590 moh.) & Svolværgeita kl.15:00

Varighet: 2-3 timer

Vannskelighetsgrad: Enkel opp trappa, middels videre. Krevende om du skal opp den aller siste toppen.

Turen opp starter i en sherpatrapp i Svolvær

Turen til Fløya og Djevelporten starter rett utenfor sentrum av Svolvær. Stien begynner like ved barnehagen i Blåtindveien, og leder oppover den bratte lia. Snart kommer du til en sherpatrapp som ble påbegynt i 2019. Det er tilrettelagt fine rasteplasser og benker underveis. Og det trengs – for det går bratt oppover!

Oppe på den første heia der terrenget flater noe ut, deler stien seg i to. Én leder til høyre mot Svolværgeita. Du skal følge stien som går rett frem før den dreier østover og inn i den brede dalen som ender i et skar mellom Frosken og Fløya. Det er lagt klopper over myrterrenget.

Terrenget mot Fløya og Djevelporten er bratt og eksponert

Vel oppe i skaret ser du Djevelporten, en steinblokk som er kilt fast mellom fjell på hver side. Det er svært bratt og eksponert her.

Uansett om du tar toppstøtet eller nøyer deg med å stoppe på fjellryggen nedenunder, får du nyte et fabelaktig skue over «Lofotens hovedstad».

Teksten er hentet fra Nordnorge.com.

Padle kajakk i det magiske kveldslyset fra Svolvær – XXLofoten kl.19:00

Sommerferien 2021 må ha noen flotte opplevelser en av dem blir å nyt kvelden og stillheten fra kajakken med XXLofoten. Ta en pause og tillat oss å bare være. På kvelds-padling er det øyeblikkene som står i fokus. Havet er som regel roligere, og så er det dette magiske lyset. Det blir jo ikke mørkt på natten i Lofoten!

3 timer for 795,-

Middag at Børsen Spiseri?

Sommerferien 2021
Sakris

Dag 2 Skrova & Lofoten Vanlife med Arne kl.15:00

Ta fergen over til Skrova kl 10:00? Skrova kalles noen ganger “Lofotens Hawaii”. Fjelltur til Skrovafjellet (en times tur), en grei tur som de fleste klarer. Her ser vi hele Lofotveggen, Steigen og Hamarøy på motsatt side. Vi går ned til strendene på tur ned fra fjellet

Vi må ta turen innom Skrova’s Kjøtt- og Pølsehytte. De beste pølense på grillen i Lofoten?

Et annet spørsmål er om vi skal gjøre Skrova Kayak Adventures eller XXLofoten i Svolvær?

Lunsj kl.14:00

Spiser lunsj på Fotobrygga eller Skrovabrygga og så tar vi fergen tilbake til Svovlær. Henter Arne vår nye bestevenn de neste fem dagene i Lofoten (Arne er altså bilen). Sommerferien 2021 må ha grillmat, så vi skal også prøve å gjøre stopp på lokalegårder så vi får handlet kortreist mat, støtte lokale bedrifter og ikke minst smake på det beste Lofoten har å tilby.

Fotobrygga er en 200 år gammel sjarmerende trebygning og en av de eldste Bryggene på Skrova.
Rett ved fergekaien har det vært i mange år, og den viktigste møteplassen for både lokalbefolkningen og turister.

Bryggeriomvisning hos Lofotpils

Sist gang vi var var i Lofoten, så oppdaget jeg Lofotpils, og det er noe med vannet til ølen. Jeg vil lære mer og smake mer. Derfor må vi en liten tur innom bryggeriet når vi først er i Svolvær. Ellr så gjør vi det siste dag i Svolvær.

Henter Arne kl.15:00 – Direkte til Å for verdens beste kanelboller

Vi tar en deilig to timers kjøretur i kanskje Norges vakrest landskap langs nasjonale turist-veg nr. 10, premien er som sagt de beste kanelbollene i Lofoten eller Norge. Vi nyter det gamle fiskeværet, før vi cruiser videre til Reine og gjør oss klar for fjelltur nummer to, den verdenskjent Reinbringen.



P.S. Tar vi kanskje kanelbollene hos bakeri Unseld i Kabelvåg? Alle råvarer er økologisk og de bruker stortsett norsk mel fra Volda Elektriske Mylne, med andre ord vi får støtte Nordlendingen og Vestlending. Det er magisk det! Stemmer for fersk surdeigsbrød og kanelbelsnurr.

Les om: Norges best kanelboller.

Fjelltur til Reinebringen i Lofoten (448 moh.) kl 18:30

Varighet: 2-3 timer

Vannskelighetsgrad: Middels. Det er noen partier som kan oppleves luftige.

Vi går i gang med klatringen opp sherpatrappene til fantastisk Reinbringen. Reinebringen i Lofoten ruver like over bosetningen på Reine. Fra toppen har vi fabelaktig utsikt over spektakulære Reinefjorden.

Gå tur opp til Reinebringen i Lofoten

Reinebringen er et av Lofotens absolutt mest besøkte fjell. På godværsdager sommerstid tar det i mot nærmere 1000 besøkende om dagen. Parkeringsplassen på Reinehalsen, der veien tar av fra E10 inn til Reine sentrum, blir fort fylt opp. Parker isteden på den store parkeringsplassen som er tilrettelagt ved moloen inne i Reine. Spaser herfra gjennom Reine sentrum til Reinehalsen. Herfra følger du E10 noen hundre meter, til veien går inn i en tunell. Følg gamleveien på yttersiden av tunellen og begynn oppstigningen til Reinebringen når du kommer til Ramsvika.

Stien opp til Reinebringen har fått hjelp fra Sherpaer

Etter stor slitasje og erosjon i fjellet grunnet mye besøk, ble arbeidet med å bygge en sherpatrapp til Reinebringen startet i 2016. Trappa snirkler seg fint oppover den bratte fjellsiden, med mange flotte rasteplasser underveis. Trappen åpnet i 2019, men fremdeles (våren 2020) gjenstår det å bygge 150 meter trapp. Dette arbeidet er utsatt fullført til høsten 2022 grunnet koronaviruset. Trappen til Reinebringen kan brukes frem til den stenger for arbeid høsten 2022.

Terrenget er bratt med løs stein, så utvis stor forsiktighet. Mange har blitt skadet av steinras som har blitt løst ut over dem.
Noen stopper på toppen av kammen, mens andre fortsetter opp og bort til høyre til den velkjente fotospoten hvor du har Reine for dine føtter. Reinefjorden ligger der vakker og vill, omgitt av mektige tinder.

Teksten er hentet fra Nordnorge.com.

Middag i Reine eller på Sakris?

Om vi er heldig så rekker vi middag på sakris øy i Lofoten. Der har vi vært før og hadde det helt nydelig. Og kanskje finner vi en plass vi vil sove for natten?

Maren Anna i Sørvågen, Underhuset på Sakrisøy eller Gaudus i Reine.

Lofoten Beach Camp kl. 23:00

Sakris til Lofoten Beach Camp er 30 minutter med bil. Her slår vi leir for natten.

Dag 3 Fjelltur til Mannen 400 & Ryten 543 moh

Vi får ta et valg på hva vi vil gjøre først. Kanskje Mannen & Haukland stranda først med Uttakleiv Strand for lunsj utsikt. Tilbakeveien så kan vi stoppe innom Nusfjord. Og så tar vi Ryten og Kvalvik i kveldssola/midnattsola. Og overnatter på Lofoten Beach Camp. Middagen blir grilling i naturen.

Kvalvika og Ryten er instagramyndlingene

Varighet: 2-3 timer om du skal ned til Kvalvika

Parker i nærheten av Kvalvika (stenges 2021?) Alternativ parkering er Parking for Ryten/Kvalvika ved Innersand- Dette er den beste parkeringsplassen hvis du vil gå til Ryten. Koster 50 kr for parkering , du kan betale kontant eller med kort samt har toalett.

Stien går nord for Einangsvannet og runder sørsiden av kolle 290. Fortsett videre oppover til du har Forsvatnet et stykke nedenfor deg på venstre hånd. Her i passet deler stien seg, og du må ta avgjørelsen om du skal opp på fjellet, eller gå direkte ned til stranden. 

Velger du å bestige Ryten først, følger du bare stien oppover lia. Stien forgreiner seg, og velger du stien som går langs ryggen lengst til venstre får du den mest spektakulære utsikten. Her er det stupbratt ned, så vær forsiktig! 

Mot selve toppen flater terrenget ut, og fra toppvarden ser du utover storhavet mot nord. Hva med å gjøre denne turen i midnattssol?

Etter fjellturen velger mange å ta turen ned på stranda. Kanskje for et forfriskende bad? Følg stien tilbake til Forsvatnet, og videre nedover bekken mot stranden.

Fjelltur til Mannen i Lofoten (400 moh) fra Hauklandsstranda

Varighet: 1,5-2 timer

Vanskelighetsgrad: Lett teknisk. Utfordrende partier for folk med høydeskrekk.

Mannen er en kort, men bratt tur som kan gjennomføres rett fra Hauklandsstranda. Dette er en av Lofotens mest populære fjellturer med god grunn!

Turbeskrivelse til Mannen

Turen til Mannen har samme startsted som turen til Himmeltind i Lofoten. Fra Hauklandstranda går du over tunnelen som går til Uttakleiv på andre siden av fjellet. Her følger en tydelig sti med gradvis stigning, og du har nå veien som går oppover dalen på høyrehånd, og Mannen er over deg på din venstre side. Etter noen hundre meter, så går stien til venstre og oppover rett ved en bekk, og her kan det være lurt å fylle litt vann før du tar fatt på de siste 300-350 høydemeterne opp til toppen.

Nå begynner du å bevege deg oppover ryggen i retning toppen av Mannen, så ser startpunktet for turen nede på din venstre hånd. Turen er aldri veldig eksponert, men det er passasjer som vil oppleves mer enn nok luftig for de aller fleste. Det er enkelt og snu på stien, så om man er i et følge med høydeskrekk – så er det mulig å komme seg oppover og ombestemme seg underveis. Utsikten er kjempefin, selv om man ikke går helt til topps. Føles det ikke kan du sette deg ned å slappe av med en utsikt over noen av de vakreste områdene Lofoten har å by på.

På den siste delen av turen opp til Mannen er det et enkelt klyveparti på en større sten, før stien går ut i et smalere område før du når toppen. Dette er den mest eksponerte delen av turen, og en bør ikke gå her om vær og forhold ikke er gode.

Teksten er hentet fra Nordnorge.com.

Avslutt på Hauklandstranda med et bad? Ønsker vi å overnatte her?

Stranda på Uttakleiv

En annen instagramfavoritt er stranda på Uttakleiv. Under Himmeltinden og med utsikt mot Småtindan på andre sida av Steinsfjorden ligger den der med store rullesteiner. The Times har kalt stranda den mest romantiske i Europa, så hit kan du ta med noen som betyr noe for deg.

Teksten er hentet fra Nordnorge.com.

Vi tar en liten avstikker til Lofoten gårdsysteri smaker på ost i verdensklasse og kanskje tar med noe ost tilbake i leiren (er stengt på søndager, sjekk om dette stemmer i høysesong også). Om det er åpent på søndag, så besøker vi dem på dag fire etter Polarhagen.


Vi slår leir ved Lofoten Beach Camp, da dette er blant favoritten i Lofoten. Vi har grillkveld på stranden. Eventuelt er vi på Hauklandstranda usikker på om det er lovling å campe med bil. Da må vi gjøre Ryten på dagen med flere folk rundt.

Dag 3 – Google Map Kjørerute

Dag 4 Unstad Surfing & Hov Camping

Vi starter dagen med kanskje er friskt morgenbad? Så kjører vi til Nusfjord om vi ikke gjorde det på dag to, en av favoritt fiskeværene i Lofoten. Vi tar en tur i landhandelen og spiser kanskje en vaffel. Her kan man gå en tur fra Nusfjord til Nesland som tar mellom tre til fire timer. Vi sparer krefter til surfing på Unstad.

På vei til Usntad stopper vi innom Polorhagen, og kanskje får vi med noen deilig grønnsaker til å putte på grillen.

Vi tester bølgene og surfing i Lofoten. Vi starter med et tre timers kurs for nybegynner. Prisen er 1 594 per person hos Unstad Arctic Surf.

Vi vurderer skal vi overnatte på Unstad eller tar vi turen videre til Hov Camping hvor vi tar en rolig ettermiddag etter hektiske dager i Lofoten. Vi tar kanskje en kjøretur innom Eggum før vi parkerer Arne på Hov Camping. Her blir det grillmiddag og havutsikt.

Dag 4 Google Map Kjørerute

Dag 5 Hov Camping & Hesteriding i Vikingland

Vi tar en 90 minutters ridetur på hesteryggen i vikinland, og får innføring av historien og nyter det magisk landskapet av Lofoten på Islandshest. Vi tar turen: Lofoten til hest og koster 890 kr for 90 minutter. Vi tar lunsje/middag på Hov gården. Og camper er natt til? Eller skal vi kjøre å finne en fricamp?

Man trenger ikke betale for parkering om du er betalende gjest hos oss på Låven Restaurant eller deltar på en av våre rideturer.  

Dag 6 Henningsvær, Festvågtinden & Trevarefabrikken

Vi tar turen til Grünerløkka i Lofoten. Og befinner oss i Henningsvær. Et naturlig stopp blir nok Lysstøperi for deilig kanelboller. Vi vil også innom Trevarefabrikken. Har vi frokosten på Trevare Cafe eller tar vi Pizza i steinbruddet på kvelden med havutsikt og kanskje noe live-musikk?

Om vi ikke finner noe parkering med overantting i Henningsvær tar vi turen til Skårungen og Æ Elska Pizza, som holder til under samme tak.

Fjelltur til Festvågtinden i Lofoten (541 moh)

Varighet: 2,5 timer

Vasnkelighestsgrad: Bratt, luftig tur. Stort sett på god sti, noe klyving i steinrøys.

Lekker, luftig og lett tilgjengelig. Festvågtind er et ypperlig turmål. Her går det bratt oppover fra første steg. Fra den populære toppen får du utsyn over fiskeværet Henningsvær, og Lofotodden som strekker seg frimodig ut i havet.

Legge turen innom Heiavatnet (189 moh) på vei opp Festvågtinden?

Det kan være lurt å kikke oppover fjellsiden før du legger av gårde. Det går nemlig flere stier opp den bratte steinrøysa, og du skal holde mot høyre i starten. Stien som går til venstre blir benyttet av klatrere som ønsker å utfordre tyngdekraften i klatrefeltene i Festvågveggen. Det er litt kronglete de første meterne. Du må kravle over noen store steiner før du kommer inn på den godt brukte grusstien. Midt oppe i lia deler stien seg på ny. Begge disse stiene går til topps, men den høyre går via Heiavatnet på 189 moh. Heiavatnet, eller fjellpynten sørvest for vannet er et supert, lite turmål i seg selv. Allerede her er utsikten spektakulær!

Det er fantastisk utsikt over Henningsvær på vei opp Festvågtinden

Vender du nesa nordover når du står oppe ved vannet, ser du veien videre. Stien er noe utydelig nederst i steinrøysa, men blir grei å følge oppover i høyden. Her møter du også den andre stien som ledet direkte opp røysa. Det er bratt hele veien. Her er det ingen sløsing med høydemetrene!


Når du kommer opp til toppen av ryggen på ca. 460 meters høyde får du et spektakulært skue over Henningsværstraumen. Lofotens fineste klatreklippe «Presten» ligger like nedenunder. På godværsdager sommerstid vil du se og høre flere klatrere i aksjon. Den 400 meter høye granittkolossen er viden kjent for sin gode steinkvalitet, flotte klatring og unike omgivelser.

Toppstøtet opp til Festvågtinden

Etter å ha tatt en liten pust i bakken dreier du brått mot venstre, og klyver opp en bratt passasje på et par, tre meter. Herfra kan du enkelt spankulere bortover den brede ryggen før de aller siste meterne også krever litt armbruk. Og vipps, så er du oppe ved toppvarden av Festvågtind og kan la deg fylle av Lofotens skjønnhet!

Teksten er hentet fra Nordnorge.com.

Dag 4 Google Map kjørerute

Eventuelt, vurderer vi turen: Torkestunga 980 kr per pers – trevaretur.no

Dag 7 Arne skal hjem til Lofoten Vanlife kl. 12:00

Vi tar en rolig morgen på skårungen camping og nyter siste frokost samen med Arne. Etter en siste luftetur med Arne kjører vi tilbake til Svolvær hvor turen startet og leverer Arne tilbake til Lofoten Vanlife. Sommerferien 2021 i Lofoten er over. Flyet tilbake til Oslo går 18:00 og sommerferien 2021 har blitt et minne for livet.

Somemerferien 2021 Lofoten Vanlife – Budsjett

Dette er vårt første utkast til fem dager i Lofoten med bilen Arne som vi har leid igjennom Lofoten Vanlife. Budsjettet er som følger: Det koster 1500 kr dagen og blir derfor 7 500 kr for 5 dager for to personer. Flybillettene tur/retur til Oslo – Svolvær ble rundt 4000 kr. Og med en natt på hotell som var 2000 kr har vi en pris på 17 500 kr for to personer altså 8750 kr for fem dager i Lofoten. Det er før aktiviteter, mat, alkohol og bensin.

REISERUTE LOFOTEN SOMMERFERIEN 2021

About Author

Pauline elsker det å få oppleve nye plasser, ny kulturer og flere språk. Hun er også svak for varmt klima, hvite strender, palmer, havet og Latin Amerika. Hun ønsker å vise andre kvinner hvordan man kan reise alene på kontinentet å få store reiseopplevelser.

No Comments

    Leave a Reply