Menu
Fjelltur / Norge / Vestlandet

Ytre Fure på Stadlandet

YTRE FURE VED STAD KOMMUNE RETT MED VESTKAPP

Jeg har vokst opp med at man drar ut i nærmiljøet for å finne lokale eventyr. Og et av de kortreise eventyrene er Ytre Fure. Og for mange så er nok det kanskje ikke så kjent. Det er nok derfor det ble med på programmet der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Helt ytterst i havgapet så finner du et par hus og det er på Ytre Fure, et idyllisk sted ved Stad kommune.

Ikke langt fra Vestkapp finner to vakre perler Indre og Ytre Fure  idyllisk plasser i Stad kommune.

Ytre Fure & Indre Fure midt i Stormlandet

Ytre Fure ble fraflyttet 1960. Og Indre Fure fikk elektrisitet i 1961 og 1966 kom bilveien til Indre Fure, før dette måtte man gå eller ta sjøveien til Indre Fure. Ytre Fure fikk aldri bilvei. Når været var på sitt værst så fryktet barna for sitt eget liv når de gikk langs klippene for å komme seg til skole på Drage. Ytre Fure er plassert helt ytterst i havgapet med Stadhavet. Det best berykta havet i Norge når det kommer til være og vind. Og fra Ytre Fure ser du bort til Kråkenes Fyr. Det er fyret i Norge som slår sine egen vindrekoder ved høst og vinterstorm, eller jeg mener selvfølgelig når det blåser Orkan.

Ikke langt fra Vestkapp finner to vakre perler Indre og Ytre Fure  idyllisk plasser i Stad kommune.
Under Furehornet, ligger Indre Fure – et vakkert klyngetun.

Indre Fure & Idyllisk Klyngetun

I dag bor det bare et fåtall mennesker igen på Indre Fure ved Stad kommune. Indre Fure er et av de få stedene i Norge som har et vakkert klyngetune, hvor historiene har vært levende siden 1300-talet.

På Fure sitt tun vandrer du blant noen av de vakrestene rosene som finnes på Stad. Det er et eget mikroklima på Indre Fure som gjør at våren kommer før og man lettere føler varmen av solen når man står på et av de siste klyngetuna i Norge. Ta gjerne tiden til å lukte på rosene, føl varmen og sol før du fortsetter turen utover mote Ytre Fure og havgapet.

Følg stien lang fjæresteinane til Ytre Fure på Stadlandet og nyt utsikt til stadhavet og det flotte kystlandskapet.

Ytre Fure & storhavet Stad

Turen til Ytre Fure er en påminnelse om hvordan det en gang var før i tiden. Og hvordan generasjoner før oss har levd. Ytre Fure ble fraflytte etter krigen. Da ble det slutt på å vokse opp mellom storhavet og bratte fjellklipper. Turen ut til Ytre Fure på en vakker solskinnsdag er som næring for sjelen. værslipte fjæresteiner som gir nærkontakt med naturkreftene, og en indre ro i kroppen. Nå begynner du kanskje å forstå hvorfor noen kunne tenke å bosette seg her helt ytterst mot havgavpet.

Fire kilomteter i nydelig kystlandskap & et hav av Kusymre

Det er bare å nyte utsikten mens du går på mot Ytre Fure som ligger helt dere ut i havgapet. Og så kan du glede deg over at i dag går du i solskinn. Og ikke når det er meldt storm ved Stadt på værmeldingen! Turen går langs fjæra, med bratte fjell på ene siden og havet på andre. Noen steder høyt og luftig, mens andre stedere med fjøra og klatring på berga. Og i horisionten kan du se Selje Kloster, Hornelen og Kråkenes Fyr. Området er blant annet et verneverdig kulturlandskap i Norge. Så husk her legger vi ingenting (søppel) igjen som alltid når man ferdes i naturen. Er du veldig sprek? Da kan du fortsette turen over fjellet til Hoddevik, da kan være lurt å ha en bil der.

Praktisk om turen til Ytre Fure fra Indre Fure

NB! Vær veldig oppmerosm på at det er mye flått i området på sommeren! Anbefaler å gå med bukse og ordentlig fjellsko. Turen på kyststien tar 2 timer tur-retur. Det finnes et par «luftige» partier, det for det meste enkel sti med litt og og ned og noe balansering på fjæresteinene før du kommer frem til Ytre Fure og under hele turen går du i det vakre kystlandskapet.

Ønsker du å lese mer om historien til Fure, da anbefaler jeg å lese fra hjemmesiden til Indre Fure.

About Author

Pauline elsker det å få oppleve nye plasser, ny kulturer og flere språk. Hun er også svak for varmt klima, hvite strender, palmer, havet og Latin Amerika. Hun ønsker å vise andre kvinner hvordan man kan reise alene på kontinentet å få store reiseopplevelser.

No Comments

    Leave a Reply