Menu
Norge / Stadlandet / Vestlandet

Opplev Stadlandet på Vestlandet

Opplev Stadlandet

Stadlandet er der det er meldt storm på værmeldingene – Storm ved Stad, den lille halvøya som stikker lengst ut i havgapet og utgjør den nordvestligste delen av Vestland fylke. Her helt ytterst i havgapet kan du virkelig få oppleve de store naturopplevelsen med kraftige bølger, majestetisk havørn og er du særdeles heldig så får du oppleve havblikk og kanskje det vakerest paradiset på jord? Når det ikke er havblikk så har Hoddevik og Ervik blitt yndet surfeparadis på Stadlandet.

Stad har enestående utsikt så vel til havs som innover mot fjellene på Sunnmøre og i Nordfjord, her er du i et fantastisk område som tilbyr mange opplevelser på korte distanser. Om du kunne tenke deg å prøve noe annet enn Lofoten, anbefaler jeg Stadlandet på det varmest.

Jeg er nok inhabile i denne teksten, da jeg selv har vokst opp i nærmiljøet til Stad samt Pappa sin familien kommer fra Eltvik, en av de små bygdene på Stadlandet. Det å få vokse opp med storhavet og kjenne på naturkreftene i med og motvind, det er med på å form deg som person. Folk langs kysten på Vestlandet kan det å sette pris på godværsdager og ha respekt for uværsdager. Det er en egen kultur rundt vær og vind og det kan diskuteres med alle, både nabo og postmannen. Dette er kanskje en av mange ting du vil oppdage ved å oppleve Stadlandet på nært hold.

Surfing ved storhavet, deilig fjellturer og kyststier, Vestlandsk ekstremvær og ikke minst stekt fisk til middag!

paulines reiser

7 FAVORITTER PÅ STADLANDET

1. HODDEVIKSANDEN VED STADLANDET

Foto av Renate Hatlegjerde

Hoddevik eller Hoddevika på dialekt, er der man drar for å oppleve en fantastisk hvit sandstrand som er omkranse av høye fjellsider, og en nedkjøring som er verdenskjent for sin fantastisk utsikt. Hoddevik var en gang en plass hvor bare lokale tok turen, men det har nå blitt et surfeparadis som er kjent over hele verden, blant annet helt til Australia og Sør-Afrika.

Det fine med Hoddevik er at man kan campe rett ved stranden og man sovner til lyden av bølger og våkner opp til nydelig havutsikt. Her bør man absolutt nyte en dag eller to. Om man vil ha mer komfortable overnatting så anbefaler jeg Stad Surfing og Lapoint i Hoddevik.

2. MOSEKLEIVHORNET 540 MOH PANORAMAUTSIKT TIL STADHAVET

Om du skulle bli utålmodig på stranden, så kan jeg anbefale en fjelltur til Mosekleivhornet. Da vil du bli belønnet med panoramautsikt over Nordfjord og Sunnmøre på en godværsdag. Det er nok mange startpunkt for fjellturen til Mosekleivhornet, den brattest er fra Hoddevik. Og den lengst er fra Dragseidet, og en annen er fra Ervik, og den siste muligheten er på toppen av veien før man kjører ned til Hoddevik og det er startpunktet jeg selv har brukt for å gå fjellturen. Da parkerer (google map) man på en lomme i veien. Husk å parkere godt, slik at andre kan komme seg forbi med biler og campingvogner. Da har du en 8 kilometers lange fjelltur tur/retur.

3. ERVIKSANDEN & KYSTHISTORIE TIL STADLANDET

Når man først har tatt turen til stad, så man også surfe i Ervik, det er stranden før Hoddevik. Og er også en flott strand og teste surfebrettet eller bare svømme med egen kroppsvekt. Det fine med Ervik er at det ofte er mindre folk enn på Hoddevik, så om man vil ha det litt roligere er Ervik et bra sted å være.

Sanct Svithun minnekapell i Ervik

Stadlandet har alltid vært et viktig punkt for folk som reiser på sjøen. Og med nærmere 110 dager med krevende sjø, har det ofte vært mye venting på god vær for å krysse det farlige Stadhavet. Høsten 1943 under andre verdenskrig ble skipet D/S Sanct Svithun bomba av alliert på Stadhavet. Mer den 50 mennesker omkom i tragedien. Folket fra Ervik gjorde en stor heltinnsats på å få redde flest mulig. 1970 ble det bygde et kapell til minne om tragedien. Og skipsklokka til Sant Svithun er brukt som kirkeklokken.

4. KYSTSTIEN PÅ HOVDEN I ERVIK

Når du er på stranda i Ervika og ser bort til venstre ut mot storhavet, så har du Hovden. Dette ble et strategisk punkt under andre verdenskrig når kom til å kontrollere kryssende trafikk på Stadhavet. De som hadde kontroll på Stadhavet hadde kontroll både sør og nord i landet. Nazistene startet kontrollen over Hovden i 1942-1942, og bygde tunneler, bunkere og store kanon festninger. Om du tar turen opp til Hovden vil du sjå mange konstruksjoner fra andre verdenskrig så vel som ei spektakulær utsikt mot det berykta Stadhavet.

5. VESTKAPP, NORGES VESTLIGSTE FJELLPLATÅ, STADLANDET

496 meter over Stadhavet, har vi fjellplatået Kjerringa, som er vakre Vestkapp som er et spektakulært utsiktspunkt på kysten av Norge. Er du heldig og har en godværsdag på Vestkapp kan du se en storslagen panoramautsikt i alle himmelretninger. Sunnmørsalpene, Hornelen (Europas høyeste sjøkloppe), Ålfotbreen og det berykta Stadhavet.

Været på Vestkapp er værhardt og kan raskt endre seg fra sol til tåke. Det er ofte både storm og orkan i løpet av året. Vestkapp gir deg naturen på nært hold i trygge omgivelser. Når man ser på de får kilometeren fra Sildegapet i sør til Ervik i nord er det lokalisert hele 58 skipsvrak.

6. VIKINGHISTORIE PÅ DRAGSEIDET

Fra gammelt av har folk stått værfast på Stadhavet. Og når været ikke tillot å krysse havet, ble båtene dratt over det lav Dragseider, dernav navnet. Så båten ble dratt over rullende stokker og man kan forsatt se merka i naturen på hvor båtene ble dratt. Det høyeste punktet på Dragseidet er Kongshaugen. I 997 kom Olav Tryggvason på Kongshaugen og samlet samen stormenn fra fire fylkene: Romsdal, Sunnmøre, Fjordane og Song med formålet å omvende dem til Kristendommen.

Sankt Sunniva på Selja

Sankt Sunniva, norsk helgen. Sunniva er Norges eneste kvinnelige helgen og var en av de tre mest fremtredende helgener i Norge ved siden av Olav den hellige og St. Hallvard. Hennes festdag, seljumannamesse, er 8. juli.

Ifølge legenden var Sunniva en kristen irsk kongedatter som levde på 900-tallet. For å unngå en hedensk beiler flyktet hun med et stort følge på tre skip som drev uten årer og seil mot Norges kyst. De landet på øya Selja og søkte tilflukt i huler, Sunniva-helleren. De hedenske nordmennene under Håkon jarl ville fordrive de fremmede. Da Sunniva og følget hennes ble angrepet, bad de Gud om hjelp og ble bønnhørt ved at et steinras begravde dem i hulen. Da en hemmelighetsfull lyssøyle viste seg over Selja, lot den kristne kongen Olav Tryggvason samle martyrenes ben. Sunnivas legeme ble da funnet helt og ubeskadiget. Legemet ble skrinlagt, og Sunniva ble lokalhelgen for Vestlandet. Hentet fra: Det store norske leksikon.

Det anbefales å ta t15 minutters båturen ut til øya Selja med båten fra Selje om sommeren for å se på Selja klosteret, hulen hvor Sunniva ble funnet samt prøve ungdomskilden på Selja. Klostertårnet er intakt og ble bygget av Benediktinermunker tidlig på 1100-talet til om St. Sunniva. Selja vart i 996 det første pilgrimsmålet i landet da kong Olav Tryggvason fann relikvier i en hule på øya.

Mer fart og spennning? Kanskje en rib tur rundt Selje og Stadlandet?

7. KYSTSTIEN FRA INDRE FURE TIL YTRE FURE

«Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», et kjent program på NRK1. Indre og Ytre fure er med i programmet og er en verdig påminnelse om livets hard gang langs kysten. Gå turen starta fra Indre Fure og går så ut til Ytre Fure i et fantastisk kystlandskap langs storhavet. Indre Fure fikk elektrisitet i 1961 og så kom veien i 1966. Ytre Fure ble uten vei og ingen elektrisitet, og med det dro sistemann fra Ytre Fure i 1960.

Folkene som bodde på Ytre Fure brukte båten for å reise til Indre Fure og Drage, men når det var storm så ble det ingen båt, da var eneste mulighet å gå langs sjøklippene for å komme seg til Indre Fure. Barna på Fure hadde ofte dødsangst langs veien, da et fall var den sikre død. Det var og er den harde brutaliteten å bo langs det værharde Stadhavet.

Etter en times går tur vil du komme til de to forlatt gårdene på Ytre Fure. Her er det bare å gå til enden av klippen og nyte utsikten av storhavet. Det er viktig å være obs på flått! Da den kan være ekstrem i sommersesongen, så sjekk det godt når du kommer hjem for flått.

Ytre Fure på engelsk

Stad naturguiding kan ordne guida-fotturer med naturopplevinger og spennende historier på kjøpet.

ANDRE TURFORSLAG PÅ STADLANDET

  • Fjelltur: Postruten fra Eltvik til Honningsvåg
  • Fjelltur til Revjehornet, en sjø-klippe på 426 moh
  • Storeneset før Eltvik med kanonfestninger og tunneler fra andre verdenskrig.

NÆROMRÅDET TIL STADLANDET

Om du først har tatt turen til Stadlandet og vakre Vestlandet, så anbefaler jeg også å ta turen innom Måløy og de fire fyrene som hjelper med innseilingen og kryssingen av Stadhavet. Måløy har også Norges vakrest sandstrand, nemlig Refviksanden som tillater camping rett ved strandet med en fantastisk havutsikt. Det kan også anbefales å ta en tur innom Åheim og Vanylvsfjorden om man ønsker å oppleve havørner på nært hold, kanskje leier du en kajakk å tar turen ut på fjorden å får oppleve ørnen rett fra havet – Åheim SUP- og kajakkutleige.

Overnatting på Stadlandet

Når det kommer til overnatting på Stadlandet finnes det et par lokale alternativer blant annet Hoddevik Strandcamping og Ervik Camping som er mer som en fri camping, men med et lite sanitæranlegg ved stranden. Så har man Vestkapp Camping. Og før sentrum av Stadlandet har du Butikken på Årsheim – Og hele Butkken på Årsheim til leie som minner om en hyggelig tidsreise tilbake til 60-70 tallet. Om du ønsker mer luksus kan jeg anbefale Stad Hotell på Leikanger som er sentrum av Stadlandet. Frimannsbuda i Selje, er også en fin lokasjon om man skal på tur til Selje kloster.

About Author

Pauline elsker det å få oppleve nye plasser, ny kulturer og flere språk. Hun er også svak for varmt klima, hvite strender, palmer, havet og Latin Amerika. Hun ønsker å vise andre kvinner hvordan man kan reise alene på kontinentet å få store reiseopplevelser.

No Comments

    Leave a Reply