Menu
Lofoten / Norge / Reisemål

5 dager i Lofoten

Når alle snakker om Lofoten, så vil man gjerne ta turen innom å se hva er greia. Det som er greia er at Lofoten er norsk natur på et sølvfat, med fantastisk fjell, magisk lys, gamle fiskevær, sandstrender, deilig bacalao og ikke minst Lofotpils. Det beste med å besøke Lofoten på sommeren er den deilig midnattssolen som gir lange lyse kvelder og med det skaper romantisk fjellturer i solnedgang. Vi dro på biltur fra Vestlandet til Lofoten. Anbefaler kanskje å leie bil fra Bodø, om man ikke vil oppleve Helgelandskysten på vei til Lofoten, om man har tid så anbefales Helgelandskysten på det varmeste.

Nasjonale Turistveg Lofoten – Riksveg 10

Nasjonal turistveg Lofoten går mellom Å og Raftsundet (E10) med avstikkere til Nusfjord (veg 7596), Vikten (veg 7600), Utakleiv (veg 7606-7716), Unstad (veg 7720), Eggum (veg 7724) og Henningsvær (veg 816). Strekningen er totalt 230 km lang. Nasjonal turistveg Lofoten er en del av Nasjonal sykkelrute 1. som følger hele norskekysten. Lofoten har også mange spektakulær gåturer.

Nasjonale turistveger

Dag 1 Å i Lofoten et komplett bevart fiskevær

Først tar man en magisk fergetur fra Bodø til Lofoten, det er kanskje den lengste fergeturen i Norge med 3 timer og 20 minutter før man er over på den andre siden. Norgesferie og ferge, er egentlig to ting som henger samen, her er det bare å nye den pålagte pausen i vakker natur. Når alle endelig kjører av fergen og tar til høgre, så tar du til venstre å kjører ut på det minste og kanskje meste koseligste fiskeværet i Lofoten, nemlig Å fiskevær. Her kan du få innføring i historien til torsken, samt kunsten med bacalao – preservert torsk i form av salting.

Utforsk fiskeværsmuseum, ta turen rundt fiskeværet, men for all del ikke glem de beste kanelbollene i Lofoten. De finner du på bakeriet Å som har en steinovn fra 1884 som fyres med bjørkeved. Hvordan finner du det magiske bakeriet? Du følger kanellukten. Det er den mest hjemmebakt kanelbollen du vil smake på et bakeri, så mye kjærlighet og omsorg er lagt i håndarbeidet som er basert på gamle oppskrifter.

Kanskje tar du en gå tur til ytterkanten av Å for å fordøye kanelbollene. Da kan du se øyene Røst og Værøy.

Å Bakeriet

Dag 2 Reine & Ikoniske Reinbringen

Reine er kanskje den mest fotograferte plassen i Lofoten? Når du drar dit så forstår du hvorfor, spisse fjell, magisk fjordutsikt og mange sjarmerende rorbuer ved sjøen. Hvorfor være i sjøkanten når man kan være på fjellet og se fjorden? Anbefaler alle som er i god form å ta turen opp til Reinbringen å nyte en panoramautsikt av de sjeldne. Og det best av alt på sommeren, er at du kan gå hele dagen, til og med i solnedgang.

Overnatting: Rorbu Reine & Havutsikt Rorbue Reine

Reine i Lofoten
Reine Lofoten

Dag 3 Sakrisøy & Sukkertoppen på Sakris

Du tenker kanskje at det er mye å bruke en dag på Reine og en dag på Sakrisøy, det er så vakkert så hvorfor ikke? Om du har tid nyt det magiske med Lofoten. Så får man heller komme tilbake en gang til for å få med seg enda mer. Anbefaler å leie rorbuer på Sakris. Bestille på forhånd, her er det ofte fullbooket. Sjekk inn så fort som mulig å nyt livet langs sjøkanten. Når du blir sulten så tar du turen til Underhuset restaurant og spiser deilig bacalo med en Lofotpils. Om du trenger påfyll senere så stopp innom Anitas Sjømat hvor du kan få mye av havets fristelser. Kanskje ferske reker til kvelds?

Vi overnattet hos: Sakris Rorbuer

Sakris i Lofoten
Lofotpils

Sukkertoppen i Lofoten er på Sakrisøy

Du ser en liten topp på Sakrisøy, den bør du bestige. Da får du et helt annet perspektiv over Sakris og Reine i bakgrunnen. Mange fri-camper i dette området. De hadde kanskje den beste utsikten over Lofoten. Turen tar 20 minutter og er akkurat passelig deilig når man er på ferie.

Utsikt fra sukkertoppen på Sakris

Dag 4 Fiskeværet i Nusfjord

Vil du komme enda nærmere historien til et fiskevær, anbefaler jeg å besøke Nusfjord. Helt idyllisk med sjøen fult opp med oransje rorbuer og sjarker som er klar for å fange dagens torsk. Glem ikke å ta bilde foran Nusfjordveggen! Dette er før du kjører ned til Nusfjord. Du må besøke den koselig kolonialforretningen som er holdt autentisk for tiden da fiskeværet var på sitt mest aktive. Skal du overnatte i Nusfjord så er det lurt å bestille på forhånd.

Overnatting: Nusfjord Arctic Resort & Rorbuer i Nusfjord

Dag 5 Henningsvær med Festvågtind & Trevarefabrikken

Vakre Henningsvær, ta turen rundt i gågaten, finn veien til Lysstøperi & Cafe, der får du nemlig Henningsvær kanelbollen, som kniver like mye om være den beste kanelbollen i Lofoten som den på bakeriet i Å. Om man vil være kul, så syns jeg absolutt at man skal ta turen til Trevarefabrikken i Henningsvær. Det er kult når folk tør å satse og lager et helt nytt konsept med mange artig prosjekter samt arrangementer i en liten bygd. Kanskje blir du med morgen på Yoga eller tar deg en tur i saunen for så avslutte med et friskt sjøbad? Hvorfor være Hip på Løkka når man kan være Hippie i Henningsvær?

Møteplass på vei ut fra Henningsvær

5 dager i Lofoten

Anbefaler ikke mindre enn fem dager i Lofoten, det blir fort mye stress og for liten tid til å nyte naturen og alle de vakre omgivelsene, slik som havørn, idyllisk rorbuer. Og så trenger man tid å smake deilig mat og nyte god drikke. Jeg selv hadde bare tre dager i Lofoten, og det var alt for lite. Så jeg må tilbake 🙂

Andre plasser man kan utforske er Kvalvika og Ryten 543 moh i Lofotodden nasjonalpark. Uttakleiv for instagram bilde av den meste fotograferte stranda i Norge. Kanskje klarer du å fange midnattsolen på kamera? Rett i nærheten ligger Hakuland stranden, og er startstedet for fjellturene til Mannen og Himmeltinden.

Reiselykke har skrevet om 3 korte vandreturer i Lofoten

Stine & Jarlen har skrevet om 10 fjellturer i Lofoten

About Author

Pauline elsker det å få oppleve nye plasser, ny kulturer og flere språk. Hun er også svak for varmt klima, hvite strender, palmer, havet og Latin Amerika. Hun ønsker å vise andre kvinner hvordan man kan reise alene på kontinentet å få store reiseopplevelser.

4 Comments

Leave a Reply