Menu
Bærekraftig Luksus / Lofoten / Norge

Bærekraftig luksus i Lofoten

Bærekraftig luksus i Lofoten handler mye om å komme tilbake til det enkle. Og være bevist på forbruk, rettferdig handel, lokal mat, tradisjoner og naturen som blir ivaretatt. Det handler om å forstå at mer er mindre. Luksus trenger ikke være overflod, det kan være nøysomhet med den høyeste kvaliteten i alle ledd. Bærekraftig luksus handler om riktig mengde til riktig tid og respeketer elementene som er tilstede i lokalmiljøet.

Sørvågen 419, Nusfjord 19 & Unstad 11

Hvorfor er bærekraftig luksus så viktig i Lofoten? Det er et lite geografisk område med høyt trykk av nasjonale og internasjonal gjester- så hvorfor bare besøk, når man kan gjøre en forskjell ved å ta gode valg? Det vil si støtte de lokale stedene som velger å levere yppest kvalitet både i gjestfrihet, lokale mat og fornuftig bruk av nærområdet og lokale ressurser. Lofoten’s størst bygd – Sørvågen har 419 fastboende innbyggere, og en gruppe på 12 personer vil øke befolkingen med 2,6 % når den kommer på besøk. Nusfjord har 19 fastboend innbyggere så da vil man øke befolkningen med 64 % og Unstad har 11 fastboende og da vil man øke det hele med 119 % med 12 besøkende gjester.

Lofoten et Bærekraftig Reisemål

Derfor er bærekraft så viktig i Lofoten, selv de minst gruppene vil påvirke lokalsamfunnet, og hver eneste besøkende kan gjøre et valg om å bruke sin tid på å forstå lokalmiljøet, historien og få respeket for natuens sårbarhet. Reisende som besøker Lofoten må forstå at Lofoten ønsker å være bærekraftig for å kunne ta imot mennesker nå og i fremtiden. Det krever at de besøkend må ta ansvar i form av gode valg – Lofotvettreglene.

Hvordan bidra til et bærekraftig reiseliv i Lofoten? Velg lokale guider og leverandører som vil gi kvalitet i form av trygge gode opplevelser med lokalkunnskap.

Holmen i Lofoten

Om du ønsker en definisjon på bærekraftig luksus i Norge, så syns jeg Holmen i Lofoten har tatt et stort steg i ritkig retning. De har forstått at mer er mindre. Og derfor skal man først være på Holmen, så bør du være der i tre dager og nyte deres konsepte – Der er luksus er tid, god søvn, lokale råvarer, og ikke minst tid til å bare være tilstede. Se på været, se på dyrelivet og kanskje få med seg en kaffe kopp i solskinnet og bare nyte dagen. Noen ganger er den største luksuen å gjøre ingenting.

Kitchen on The Edge et konsept som er bærekraftig i luksus Lofoten

Er Holmen’s stolthet, hvor de over flere dager har fult fokus på moder jord og alt naturen kan tilby fra havet til matfat og til den mentale sinnestilstanden man får med å være nære elementene og naturens krefter. Fire dager hvor alle sansene brukes kontinuerlig for å skape en unik opplevelse med naturen og menneskene som befinner seg samen. Det er luksus fordi det handler om å være tilstede, bruke tiden på elementene og integrere seg med menneskene rundt uten noe mer enn å bare være der.

En annen aktør i Sørvågen er: The Tide – Lofoten.

Nusfjord

Nusfjord Arctic Resort et alldeles nydelig fiskevær, som har bestemt at de heller vil være i mindre størrelse med store oppleveler. Nusfjord er det kun tre busser per dag som får komme ned til fiskeværet. Og det er heller ikke stor parkering i området. Så her oppfordres det til å overnatte og faktisk få opleve stedet i sin helhet og fredfullhet. Det er en egen stemning å våkne til Krykkjer som synger med full hals klar for en ny dag og utenfor ligger sjarken å venter på de første gjestene som skal ombord å prøve fiskelykken.

Historisk Flott & Moderne Bekvemligheter som er bærekraftig luksus i Lofoten

I Nusfjord får du muligheten til å gå tilbake i tiden, men fortsatt med dagens bekvemmligheter, det vil si en rorbu i all sin sjarm, men med fantastiske prinsesse senger, myke morgenkåper og en kaffemasskin for først kaffe kopp på bryggen. Nusfjord så handler det om å være i fiskeværet og perfeksjonere det å rusle rundt å se på alt og ingenting. Og kanskje til og med en tur utespaet om begjæret for å se på nordlyset i en badestamp.

Unstad Arctic Surf

Kunsten å være i kontakt med naturens elementer det er Unstad Arctic Surf. Noen ganger kan naturen i seg selv være den største luksus, det å få oppleve elementen rette på kroppen enten ved surfing eller den Arktiske utfordringen. Det å kunne ta seg tid til å bare være med havet og aktivitetene for den neste timen eller to. Den største luksusen kan noen ganger være å få gjøre noe uten å bli forstyrret. Det handler bare om et samspill mellom deg, havet og ferdighetene dine – og god hjelp fra din profesjonelle surfe instruktør fra Arctic Surf.

Enkel luksus som er bærekraftig i Lofoten

Om ikke så kan du ta utfordingen på å bade i en rennende elv hvor du først må bryte deg igjennom snøen, det er nok ikke luksus men heller mer mestringsfølelse. Noen ganger må man bare utfordre seg selv litt, det er det som er fint med å være på tur hvor vertskapet tør å gi deg utfordringer, slik at badstuen blir et luksus element fordi man har gjort som gjør at man verdsetter luksuen av forholdvis enkle ting som en god varm badstue.

Polarhagen i Lofoten hvor bærekraft er kjerneverdi

Polarhagen i Lofoten. Et annet bærekraftig konsept i Lofoten.

Ler mer om de fem spistedene jeg anbaler i Lofoten. Eller ønsker du å lese om glamping i Lofoten? Og det flottest av alt naturen og fjellturene i Lofoten er gratis.

About Author

Pauline elsker det å få oppleve nye plasser, ny kulturer og flere språk. Hun er også svak for varmt klima, hvite strender, palmer, havet og Latin Amerika. Hun ønsker å vise andre kvinner hvordan man kan reise alene på kontinentet å få store reiseopplevelser.

No Comments

    Leave a Reply