Menu
Asia / Fjelltur / Reisebrev / Sri Lanka

Adams Peak 5 381 trappetrinn til soloppgang

Adams Peak hvor religion møtes og mennesker samles. Kristne og Muslimer mener at det er her Adam satte sine første fotspor etter å blitt kastet ut av himmelen. Hinduer tror at fotsporet kommer fra Shiva. De fleste tror det var Buddha sitt steg til paradis.

Pilgrimsreise til Adams Peak på Sri Lanka.

Pilegrimsreise, soloppgang og sjelefred

Det er februar måned og vi er nettopp ferdig med å bestige lille Adams Peak i høylandet av Ella på Sri Lanka til solnedgang. Dette for å forbedre oss til Adams Peak fjellet som ligger 2 243 meter over havet med 5 381 trappetrinn og som er morgendagens utfordring.

lille Adams Peak i høylandet av Ella på Sri Lanka.
Lille Adams Peak i høylandet av Ella

Ella er omgitt av høye fjell, tea plantasjer, kjøligere klima og på en klar dag utsikt til havet. Ella er utgangspunkt for mange flott fjellturer, tea plantasje besøke og start stedet for en av verdens vakreste togturer på Sri Lanka. Det er nettopp derfor vi er i Ella, for å ta togturen til Hatton og derfra videre med buss til Dalhousie som er landsbyen nedenfor Adams Peak.

Ella og utsikt over teplantasjer på Sri Lanka.

Adams Peak eller Sri Pada

Når man er på tur kommer man ofte i prate med mennesker og med det skjer det ofte endring av planer. Etter 48 timer i Ella har vi komet i god prat med våre to tuk-tuk sjåfører som er venner i landsbyen. De vill også være med å gå Adams Peak. Noe som er forståelig, da Adams Peak eller Sri Pada på singalesiske er et buddhistisk pilegrimsmål. Sri pada har hatt betydning for den singalesiske befolkingen på Sri Lanka i århundrer.

Verdens vakrest togtur på Sri Lanka

Med dette ville det ikke bli noe av verdens vakrest togtur fra Ella til Kandy, men kanskje verdens vakrest tuk-tuk tur? Vi kunne ikke si nei til to pilgrimer som ønsket å gjøre sin pilegrimsreise med litt hjelp fra oss. Togbilletter ble til bensinpenger. Og med det kom det en helt ny unik opplevelse: En buddhistisk pilegrimsreise med mer mening enn utgangspunktet. Vi fikk akkurat plass til våre to backpacksekker og var nå lastet med fire mennesker i en tuk-tuk. Det var trangt i 25 varmegrader.

Første etappe via Dova Tempel

Dagens først etappe fra Ella til Dalhousie var i gang. Heldigvis for oss, var vi nå med to lokale pilgrimer som viste veien og tilbydde oss et innblikk i deres Sri Lanka. Vårt først stopp var Dova Temple. Her hadde vi et 3 minutters bønnestopp før turen gikk videre til Adams Peak. Vi snakket med en munk som syns det var spennende at to jenter fra Norge og Sverige var på tur på Sri Lanka. Etter offergaven ved tempelet var vi klar for landeveien på Sri Lanka. Lite vist vi at det innebar grusvei i over lengre tid. Hva gjør det, når man er omringet i et frodige grønt landskap med te-plantasjer som titter frem både opp og ned gjennom fjell og åskammer.

Dova Tempel på Sri Lanka. Fantastisk Budda innhoggget i stein. Starten på reisen til Adams Peak.
Budda i 10 meter av stein ved Dova Tempel

Etter fem timer på landeveien var det på tid med noe mat. Og med våre to nye venner fra Ella ble det et lokalt sted i veikanten før Dalhousie. Her spist vi deilig dahl og gresskar currie med bare Sri lankere og vi var de rare turistene som spiste med gaffel.

To timer til på landveien, så nærmet oss kveldens mål, Dalhouise og Adams Peak. Landskapet endret seg og fjellformasjonen kom synlig frem. Gårsdagens 45 minutters tur på lille Adams Peak ser ut til at være ingenting i forhold til den virkelig Adams Peak. Vi kjenner at vi gruegleder oss i magen. Etter en uke på Mirissa Beach med latskap, er vi nå klare for 5 381 trappetrinn til Adams Peak?

Vi har et budsjett, så vi velger å få oss rom med et hus i veikanten til Adams Peak. Ingen luksus, bare en seng og et bad som fungerer. Bra nok til et par timers søvn før nattens fjellvandring starter. Vi brutke rommet i fire timer før vi dro videre.

Vi begynner vandringen mot Adams Peak

Klokken er 02:00 vi banker på døren til våre to buddhistiske venner. Vi venster så på at de skal våkne slik at vi kan begynne på den litt mer krevende turen til Adams Peak. Vi starter i rolig tempo bortover inngangen til Adams Peak. Langs veien er det fullt opp med boder som selger alt fra lakris, tea til klær og det man kunne trenge for turen. Det er billigst å handle på bunnen av Adams Peak grunnet logiske årsaker.

Donasjon til Buddhistene

Vi går så til inngangen av Adams Peak hvor vi skriver oss inn i boken og gir en donasjon til buddhistene. Vi er offisielt i gang med oppstigningen av Adams Peak. Siden det er pilgrims sesong er lysene tent helt til toppen, men her nede ser det uendelig lang ut til der oppe. Den første timen flyr av gård og trappetrinnene virker helt fine og foreløpig ganske flate.

Halvveis til Adams Peak – 2690 Trappetrinn

Halvveis opp begynner det å stige kraftig. Man merker trappetrinnene og er glad for at de buddhistiske vennene ikke føler trangen til å gå fort. De tar tiden til hjelp og samtidig hjelper eldre damer med å klatre trappetrinnene. Adams Peak er for alle aldrer og alle livssyn. Her samles man og alle motiverer hverandre for å nå toppen til Soloppgang. Noen går fortere enn andre og noen tar en teapause langs bodene i fjellsiden.

20 000 Pilgrimer besøker Adams Peak i året

Klokken er 04:00 vi er nesten på toppen og er omgitt av en surrealistisk, men god følelse av felleskap med folk vi aldri har møtt før nå. Her går nærmere 20 000 pilgrimer i året for deres religiøse tro og moralsk betydning. Og nå er vi blant dem. Vi får ta dele i noe veldig betydningsfullt for mange menneskers liv og det er en stemning som er vanskelig å forklare. Det gjør det helt betydningsfullt å være på vei til toppen av Adams Peak.

Høydeskrekken blir bedre i mørket

Den siste stigningen til toppen går sakt. Og det er vel så bra for det er tungt til og med for to jenter i sine beste alder i 20-årene. Vi er helt beundret og fylt av respekt for de eldre menneskene på 70-80 år som klatrer seg opp de siste trappetrinnene. Jeg er glad for at det er mørkt, stupmørkt, for jeg tør ikke å tenke på hvor bratt det er bak meg. Er egentlig glad for å at jeg slipper å se det før vi skal ned. Det eneste fokuset et lyset på toppen av tempelet, målet for soloppgang.

Vi står på hellig grunn

En av våre venner er fortsatt med oss til toppen, mens den andre har tatt det litt roligere. Vår venn spør om vi ønsker å følge ham til tempelet. Dette er noe vi sier ja til umiddelbart. Vi tar av oss skoene og går bare i sokker, vi er nå på hellig grunn.

Først må vi ringe i klokken, som er selve markeringen på å nå toppen.

Ritualer ved Adams Peak

Vår venn ringer klokken først, og han ringer tre ganger da dette er hans tredje tur til Adams Peak. Vi ringer hver vår gang i klokken og med det markerer vår først gang på Adams Peak. En åndelig og befriende opplevelse hvor tre timer med smerte er over og markeres med et ring. Vi går videre inntil tempelet og Adams fottrykk, her sier vi alle var lille bønn i stillhet. En mektig opplevelse blant alle pilgrimene.

Soloppgang 05:30-06:30 og bønnerop

Vi går så ut å finner oss en plass å sitte mens vi venter på soloppgangen som kommer rundt 05:30. Vi er omkranset av Sri Lankere og noen turister. Soloppgangen nærmer seg og vi blir fylt av bønnerop til Gud og man detter inn i sjelefred. Og for meg markerer det fire magiske uker på Sri Lanka. Et land som har vert preget av borger krig og tsunami, men som nå er fylt av kjærlighet, lykke og vennskap. Jeg hadde ingen forventninger til landet, men det har gitt meg alt av opplevelser og varme fra folket. Sri Lanka, et land som har gjort meg enda mer forelsket i å reise og oppleve nye kulturer og destinasjoner.

På toppen av Adams Peak, her venter vi på soloppgang.

Sri Pada, Sri Pada, Sri Pada

Solen stiger over skyene og bønneropene er på sitt sterkest. Det kiler i magen for det her er den mest unike reiseopplevelsen hittil i mitt liv. Jeg sitter med en stor takknemlighetsfølelse for at jeg får oppleve det med min best venninne og våre to nye buddhistiske venner. Det hele gir mening. Adams Peak er omringet i et magisk lys og gir et minne for livet. Solen er oppe og vi kan leve nok en ny dag.

Soloppgang Adams Peak 05:30

Nå gjenstår nedstigningen: 5 381 trappetrinn

Klokken er 06:15 vi starter nedstigningen fra Adams Peak. Et vakkert syn hvor fjellene er omkranset av myke skyer og frisk luft. Noe som bena våre mangler. De har syrnet seg helt fast. Og det er en forferdelig følelse å tenke på at man skal ned 5 381 trappetrinn før smerten er over. Det går fint når man har opplevd noe så magisk som Adams Peak i soloppgang.

Pilegrimsreisen til Adams Peak er gjennomført.

8071 trappetrinn og ben som rister

Eller det går helt fint til 8071 trappetrinn er unnagjort. Vi er halvveis nede og bena skjelver så mye at vi vet ikke helt hva som er best, springe eller gå? Vi vil bare ned og ikke se en trapp på lenge. Adams Peak 10 762 trappetrinn er unnagjort. Og med det nyter vi frokost samt varm tea før vi tar turen videre til Kandy. Adams Peak en utfordrende tur for kroppen, men balsam for sjelen og blir en opplevelse som vi sent vil glemme.

Adams Peak i full prakt på Sri Lanka.

10 762 trappetrin – Adams Peak fullført

Reinbringen har per i dag 1566 trappetrinn for å gi et lite perspektiv. Er planen å gå Adams Peak når du besøker Sri Lanka? Da må du husk å pakke varme klær: Dunjakke, skjerf, lue og ullsokker.

About Author

Pauline elsker det å få oppleve nye plasser, ny kulturer og flere språk. Hun er også svak for varmt klima, hvite strender, palmer, havet og Latin Amerika. Hun ønsker å vise andre kvinner hvordan man kan reise alene på kontinentet å få store reiseopplevelser.

No Comments

    Leave a Reply