Menu
Norge / Reisetips / Vestlandet

Opplev Måløy

Opplev Måløy

OPPLEV MÅLØY
KYSTBYEN VED STORHAVET

Opplev Måløy på Vestlandet, å gi deg selv en stormfull ferie med kysthistorie, ikonisk fyr og storslått natur rett ved storhavet, Stad. Måløy er plassert ved inngangen til kryssingen av det beryktet Stadhavet. Og har med det fått den særdels viktig oppgaven med å geleide båtene trykt rundt den beryktede Staden. Dette gjøres ved hjelp av fire ikonisk fyr, blant annet Kråkenes fyr som stadig bryter sin egen vindrekord når det er orkan på Vestlandet.

Om du ønsker å oppleve vestlandsk ekstremvær og rå natur, så er Måløy en av de beste plassene i Norge, for å få denne unike naturopplevelsen. Og skulle du være heldig å få oppleve Måløy i solskinnsprakt, så får du også sett en nydelig side av den ellers så værharde naturen. Da kan man fort tilbringe et par dager på norges vakrest sandstrand, Refviksanden eller ta et par dager med fyr-safari.

5 favoritter fra Måløy

1. Oppleve Måløy med Kråkenes fyr & vindrekord

Når man skal oppleve Måløy, så må Kråkenes fyr besøkest. Da det er et unikt sted værmessig, men også en viktig del for å forstå mer om den værharde norske kysten, og folks utfordringer ved havet. Kråkenes fyr fikk lys i 1906, og ligger rett mot det åpne Stadhavet, lengst nordvest på øya Vågsøy i Kinn kommune, Vestlandet. Værstasjonen på Kråkenes fyr, er den som måler mest storm og orkan i Norge. Når det står på som værst så kan bårene slå over fyret som står 45 meter over havet. Om du vil ha en opplevelse for livet, så gjelder det å besøke fyrstasjonen ved storm, og husk alltid sikkhet først! Det er store kontrast å besøke fyret på en solskinnsdag kontra en dag med storm, når det er orkan anbefales det å holde seg innendørs på Vestlandet.

Kråkenes fyr er 30 minutt kjøring fra Måløy sentrum, kystbyen ved havgapet.Ekstremvêret Tor setter vindrekord: Registrert middelvind på 48,9 meter i sekundet. 29 Januar, 2016.
Under Dagmar i 2011 målte stasjonen 45,6 meter i sekundet.
Den 25. desember 2011 ble det målt vindkast på 58,4 m/s

2. Skongenes fyr særegen natur mot Stadthavet!

Om du ønsker oppleve Måløy’s fire fyrstasjoner, så er det Skongenes fyr, Kråkenes fyr, Hendanes fyr og Ulvesund fyr. Mine to favoritter er Kråkenes fyr og Skongenes fyr. Og i begge fyrene kan man overnatte om man ønsker. Overnatting bestilles hos DNT. Skongenes fyr, krever en time gå tur i vakkert kystlandskap, men så er man fremme til en liten perle rett ved havgapet. Hele turen kan gjøres på tre timer, og gir deg en fantastisk opplevelse av storehavet, og kanskje til og med en havørn?

Skongshellaren

Fra Skongenes fyr, ser du også bort til Kråkenes fyr samt over til Indre og Ytre Fure – Der ingen skulle tru at nokon kunne bu fra NRK. Når man retunerer fra Skongenes fyr, så kan man velge å gå fjøra tilbake til Halsør. Etter 20 minutter gåing vil man komme til en hule fra steinalderen, som er 20 meter bred og 30 meter høy ved inngangen. For å lese mer om skongshellaren besøk: Vivest.no

Skongenes fyr er også med når man skal oppleve Måløy

Et lite tips er å stoppe ved SÆTRASANDEN, for å ta en svømmentur blant de lokale. Pefekt etter å ha gått turen til Skongenes fyr i Måløy.

3. Refviksanden er kåret til den fineste badestranden i Norge

For å virkelig oppleve Måløy og dens vakre natur må man ta turen innom Norges vakreste badestrand, Refviksanden. En liten perle som ligger kritthvit mellom fjellene nord på Vagsøya. Her kan man fort blir en dag eller to på Norges vakrest camping. Det er også en langgrunn strand, som gjør det veldig hyggelig for de minste barna å leke i vannet. Om man ikke bader, så kan man likevel nyte en rusletur på stranden. Og det er det fine vær i Måløy så er Refviksanden sydenstemning.

Refviksanden

4. Opplev Måløy med den Ikoniske Kannesteinen

Noen steiner er mer speiselle enn andre. Kannesteinen er nok blant Norges mest kjent stein. Den ligger ca 20 min kjøring fra Måløy sentrum. Det største målet med Kannesteinene er å klare å klarte seg opp på steinen og fått det ikoniske kannestein-bildet. Den tre meter høge steinen har blitt forma av naturekreftene gjennom tusener av år og har nå blitt et mesterverk fra naturen.

Når man har tatt turen til Kannesteinen kan man også besøke Hendanes fyr og Vågsberget, et gammel handelsted fra 1700-tallet. Et nydelig område, hvor man kan få et inntrykk over hvordan det var den gang på kysten. Hendanes fyrstasjon ble gjenåpnet 8. juli 202 for besøkende, etter en lengre tisperiode hvor det har vært stengt på grunn av rasefare.

Opplev Måløy, inkluderer selvfølgelig den ikoniske kannesteinen.

5. Opplev Måløy med gatekunst

Når gråstein blir til gull, når urbant møter havgapet, og kysthistorie. Da finner man 18 veggmaleri i Måløy-regionen, hvorav de fleste er å se innen gangavstand i sentrum av byen. Tone Holvik-Eriksen, er ansvarlig for å gjøre Måløy mer fargerik enn noen gang. Og med det har Måløy blitt sprekere i gatebildet.

Opplev Måløy med gatekunst
Bål
av TelmoMiel
Basert på lokalhistorie
Refviksanden

På grunn av Måløyraidet under 2. verdenskrig, ble store deler av Måløy bombet og nedbrent, og byen mistet de fleste av sine eldre trehus, karakteristiske naust og liknende. I etterkant ble det bygget opp store industribygg og betongklosser i 50-tals stil, noe som den dag i dag preger byen. Et perfekt utgangspunkt til å gjøre gråstein til gull.

explore måløy

Opplev Måløy

About Author

Pauline elsker det å få oppleve nye plasser, ny kulturer og flere språk. Hun er også svak for varmt klima, hvite strender, palmer, havet og Latin Amerika. Hun ønsker å vise andre kvinner hvordan man kan reise alene på kontinentet å få store reiseopplevelser.

5 Comments

Leave a Reply