Menu
Cuba / Nord-Amerika / Reisetips

5 FAVORITTER FRA CUBA

Havana in Cuba
Havana in Cuba

Nasjonen Cuba har valgt å stå selvstendig, å ikke få hjelp fra storebror (USA). Cuba er en selvstendig stat hvor nasjonalisme, kommunisme og Fidel Castro, står alle sterkt. Det er på grunn av dette man har fått import stopp fra store deler av den vestlige verden, noe som har bidratt til blant annet at biler fra 1952 kjøres like mye i dag som den gang, og at tiden har stått stille når det kommer til utvikling av landet.

Dette har også ført til mangel på mat, medisiner og vanskelige leveforhold i Cuba. Når man reiser til Cuba, reiser man ikke bare på ferie, men for å oppleve en helt annen leveform samt et annet styresett. Og dette skal man vise respekt for, men man trenger nødvendigvis ikke å forstå alt. Så når du drar først til Cuba, bestem deg for å ha riktig instilling. Ting går sjeldent som planlagt i Cuba. Den ene dagen kan alle kjøre taxi og den andre dagen kan ingen kjøre taxi. Noen ganger har de kylling til middag og andre dager så er det bare gris igjen. Så reise til Cuba fordi du vil oppleve landet, kulturen og forstå mer av historien. Om du ønsker et ferieparadis anbefaler jeg, Mexico. Da er de riktig forventingene på plass, og med det kommer min liste over fem favorittsteder i Cuba.

5 Favorittsteder i Cuba

1. Havana hovedstaden hvor alt pulserer

Havana er hovedstaden hvor alt pulserer. Her hører man musikk i gaten, ser folk som danser salsa, noen spiller domino og andre prøver å få turister til å bli med på kjørertur rundt i Havana. Ingenting er mer deilig som en karibisk by, der man kjenner brisen fra sjøen, men samtidig er omgitt av stor slått arkitektur og en svunnen tid. Gamlebyen i Havana er akkurat passe stor, og man klarer fint å bevege seg rundt å få sett de mest ikonisk bygningen med å spasere.

Ciudád Vieja (gamlebyen) står på UNESCOs verdensarvlisten

Det blir aldri feil med lokal guidet tur i området av gamlebyen. Jeg tok turen på spansk, men det var heller ingen problem med engelsk. Det er med den lokale guiden at man forstår at Cuba, er komplisert, veldig komplisert. De gamle bygningene er så absolutt fine, men de er livsfarlig. Hvert år dør det flere personer i bygningene. Og når jeg var der dødde tre jenter som lekte i en gammel bygning som raste samen. Så det er tragediene i Cubas sjarm. Jeg syns man skal være forsiktig med å ikke ønske endring av Cuba. Det cubanske folk trenger endring, de trenger sikrer hjem og mer muligheter for fremtiden.

En venn i Havana

Mine favoritt ting i Havana, var å vandre langs gatene, snakke med folkene, og ikke minst oppdage takterrassene som viste hele Havana på et sølvfat av utsikt. Min artigest opplevelse var AirBnB opplevelsen min med Robin, han hadde faktisk startet sitt eget selskap med navnet: En venn i Havana (Un Amigo en Habana), hvor han tok med folk til de beste stedene i Havana, blant annet for å nyte magisk utsikt, men også for å se mer av Havana fra ulike sider, dette ble selvfølgelig gjort i en gammel veteran bil fra 1952. En artig kveld som avsluttet med introduksjonskurs til Domino, Cubanske Sigarer og salsa dansing på det lokale utestedet King Bar. Så ingen stop på Hemingways favorittbarer: El Floridita, og heller ingen daiquiri, og nei det ble heller ikke innom La Bodeguita del Medio for Mojito som er den cubanske nasjonaldrikken.

2. Viñales, den vakre landsbygden i Cuba

Etter et par dager i Havana, så må man ta turen ut til landsbygden og gjøre seg kjent med vakre vinales. Den lille landsbygden har like mange gyngestoler som folk. I Vinales er alt frodig og grønt. Man havner i en liten oase av natur. Her kan man enkelt drømme seg bort bare ved å sitte på torget i den ene gaten i sentrum å se på livet passere.

Viñales fra hesteryggen

Det aller beste i Vinales er å ta turen på hesteryggen rundt dalen. Slik får du oppleve det fantastiske landskapet enda bedre og det fra hesteryggen. Så er du kanskje innom en tobakksfabrikk, får innføring i det å røyke sigar, samt et lite glass med rom, fordi de selger også sine lokal produsert rom. For når man er i Cuba, så er det viktig å få i seg nok vitamin R og det er da selvfølgelig rom som er medisin.

Cubas beste Piña Colada er rett ved Ingenmannsland

Neste dag kan man hoppe på en sightseeing Bus i Vinales området, det var kanskje ikke imponerende, men ble reddet inn med oppdagelsen av Cubas best Pina Colada med Roberto i en liten hytte plassert ut ved ingenmannsland.

Det ble litt vanskelig med fokus når det smakte så godt og man var så alt for varm.

Det skal Cubaneren få for, de kan lage turistattraksjoner ut av den minste ting. Faktisk så er kanskje Cubanere noen av de beste entreprenørene i verdene, de klarer å snu et problem til en løsning. Så der satt jeg på en hestekjerre og lurte på hvor jeg ville havne. Jeg havnet ved en liten hytte som hadde akkurat nok plass til en jente som laget Cubas best Pina Colada, dette var til mange en stor overraskelse i resten av Cuba. Mange følte seg skuffet når jeg sa at den best Pina Colada er i Vinales, ikke Havana, ikke Playa Larga. Den beste pina coladen var magisk kremet med kokosmelk, ananas, honning, kanel og så klart vitamin R – rom.

Dagstur til Cayo Jutías

Om man har mer tid i Vinales så anbefaler jeg en dag til strendene som f.eks. Cayo Jutías som er en dagstur. Det fikk jeg ikke tid til. Da transport fra A til B tar lengre tid enn man kan ønske i Cuba. Og det ble innført en ny regel, der det var kun gule taxier som kunne kjøre turister, så da ble det litt vanskelig å komme seg videre plutselig.

3. Playa Larga og Grisebukten

Etter fem timers kjøring fra Vinales ankommer man Playa Larga, den store stranden. Det som er fint med en stor strand, er at man trenger ikke å gjør så mye. Her er det bare å legge seg ned, nyt solen, og ta inn lyden av bølger. Så kan man senere ta lunsje og etter hvert drikke en pina colada eller to. Om du velger å være en eller to dager i Playa Larga, så bør du så absolutt ta turen til Punta Perdiz. Det koster 15 CUC å komme inn på området, da er mat inkludert og snorkel utstyr er inkludert for dagen.

4. Trinidad, Cubas vakrest by?

Når man vil se mer av kolonitiden til Cuba, så drar man til Trinidad. Byen står på UNESCOs verdensarvliste, og er kanskje Cubas vakrest by. I Trinidad rusler man gatelangs brosteinen og surrer seg gjerne inne i sidegaten så vell som hovedgatene, fordi Cuba er kanskje den tryggest plassen du noen gang vil reise. Kriminalitet er ikke eksisterende mot turister, da vi er mer eller mindre hellige på Cuba. Så for all del gå hvor du ønsker og se det du ønsker å se.

Trinidad, Cubas vakrest by

Oppdag Trinidad

Trinidad har enormt mye å tilby, fra hesteridning til sukkerplantasjer, fossefall, grønne daler, kritthvite strender og salsa. Og samt en hule som har en morbid historie, men som i dag er en turistattraksjon i form av et hule diskotek. Det beste med Trinidad er å danse salsa på la Música samen med de lokale, og på Rincon de la Salsa finner man Trinidads salsa konge, samen med vitamin R og god stemning i lokalet. Om du skulle få litt hjemlengsel, så kan du alltid stikke innom Cubakone: Marianne for å få snakke litt norsk og høre hvordan det er å bo på Cuba med en Cubaner, eller kanskje du velger å overnatte i deres koselige gjestehus. En ting er sikkert det er mye hjertevarme i Casa de Norge.

Oppdag Trinidad i Cuba
Trinidad står på UNESCOs verdensarvliste, og er kanskje Cubas vakrest by.

5. Playa Ancon den vakrest stranden i Cuba?

En annen deilig ting med Trinidad er Playa Ancon, en 15-minutters kjøretur, så kommer man til en deilig hvit sand strand med turkist hav og deilig palmesus. Her er det bare å legge seg paddeflat å nyte dagen og solen. Og for all del drikk en mojito eller en kokosnøtt, man er jo på ferie. Man kan ta turist bussen fra Trinidad til Playa Ancon, eller så tar man en taxi-colectivo.

Playa Ancon den vakrest stranden i Cuba
Playa Ancon den vakrest stranden i Cuba

About Author

Pauline elsker det å få oppleve nye plasser, ny kulturer og flere språk. Hun er også svak for varmt klima, hvite strender, palmer, havet og Latin Amerika. Hun ønsker å vise andre kvinner hvordan man kan reise alene på kontinentet å få store reiseopplevelser.

1 Comment

Leave a Reply