Menu
Europa / Italia / Reisemål / Reisetips

5 favoritter på Sicilia, Italia

Sicilia, Italia.

Når du har lyst å være i Italia, men vil oppleve noe annet enn storby, så anbefaler jeg å ta turen til vakre Sicilia som er middelhavets største øye. Her får du flotte badesteder, historie, deilig matkultur og vulkanen Etna, dronningen av vulkaner i Europa. Etna er høyest vulkan i Europa på 3 350 meter og blant en av de mest aktive vulkaner i verden.

5 favoritter på Sicilia, Italia - Siracusa: Ortigia, Noto, Taormina & Etna

Opphold i Sicilia

Noe mindre enn en uke på Sicilia er for liten tid. Dette er en øy hvor man virkelig må utforske samt oppleve, så velge ikke noe mindre enn syve dager når du først drar til Sicilia, så får du virkelig gjort det du ønsker samt slappet av med en Aperol Sprits på stranden. Det beste er å reise rundt med en leiebil når man er i Sicilia, men vi klart oss helt fint med buss og tog.

5 favoritter på Sicilia, Italia

1. Siracusa den historiske hovedstaden på Sicilia

Siracusa, er i det sørøstlige hjørnet av Sicilia. I Siracusa er det mye gresk historie blant annet som fødested for den smarte matematikeren og ingeniøren Arkimede. Byen er 2 700 år gammel og spilt en viktig rolle da Siracusa var en de fremste statsmaktene i middelhavsverden. Byens skytshelgen er den hellige Lucia, hun ble førdt i Siracusa, og mange feirer henne den 13. desember, kjent som Luciadagen.

Ortigia er gamle byen i Siracusa

Det er i Oritiga du skal bruke tiden din når du drar til Siracusa. Det er nemlig i Oritiga du finner eldste bebodde bebyggelse, samt Sicilia sitt eldste tempel som er gresk, det dorisk Tempio di Apollo fra år 565 før vår tidsregning.

5 favoritter på Sicilia, Italia

Det beste med Ortigia er at du får historie, deilig arkitektur og en fantastisk matopplevelse, alt dette er på et lite område, noe som gjør dagene i Oritiga behagelig og ikke overveldende, da alt kan nåes med spasering og deilig kafe pauser. Det finnes også forfriskende badeplattformer som må prøves i ekte Italiensk stil.

Etter en rundtur i gamlebyen, så må man stoppe innom markedet i Ortigia. Spis soltørkede tomater, deilig oliven, se på deilig grønnsaker og fersk fisk. Smak på alt du ønsker!

Antipasti på La Salumeria i Ortitiga i Siracusa, Sicilia, Italia.
Antipasti på La Salumeria i Ortitiga.

Spis sandwich på den berømte Caseifico Broderi i Oritiga med markedet.

Eller så spiser du Antipasti på La Salumeria i Ortitiga.

2. Cala Zaffiro med glinsende blått hav

Cala Zaffiro er bare 30 minutters kjøretur fra Ortigia i Siracusa. Cala som betyr liten vik på Italiensk er akkurat det man trenger når gradestokken nærmer seg 27 grader. Vi bestemt oss for å utforske Cala Zaffiro, det er mange anbefalt stoppesteder rundt det beskyttet området av Plemmirio. Lido Varco 23, må bli neste gang!

Om du ønsker å fridykke på Cala Zaffiro så kan det hende du finner en havfrue. Det er nemlig en statue for Rosanna Maiorca, en fri-dykker med mange etablerte verdensrekorder fra 1979 til 1996. Havfruen er symbol på samarbeidet mellom sjøen og menneskene.

Vi ble en hel dag på «strand» restauranten Det kostet 30 EUR, da hadde vi solsenger og parasoll, dusje, toalett og en deilig lunsjmeny. Man kan selvfølgelig også ligge på steinene som er gratis.

3. Noto, Sicilias barokke hovedstad & Caffè Sicilia

Noto er barokkens by på Sicilia. Dette på grunn av et stort jordskjelv i 1693. Dagens by vart grunnlagd i 1703, og er med på UNESCO sin verdensarvliste. Før man vandrer rundt og ser på byens storslåtte siclianske barokk arkitektur, så må man innom Caffè Sicilia og kanskje ser man Corrado Assenza? Om ikke så ser du Chef’s table på Netflix og får et innblikk i den fantastisk historien rundt Caffè Sicilia.

Caffè Sicilia ligger plassert diagonalt overfor katedralen på Corso Vittorio Emanuele midt i Noto.

Når man er i Noto, så man man innom Caffè Sicilia, det er et obligatorisk stopp. Det er morgensol og man spiser deilig aprikos granita og brioche. Og nyter den behagelig morgentimen før resten av turistene kommer fra andre deler av Sicilia. Det er en times busstur fra Siracusa til Noto. Det er mulig å besøke Noto på en dagstur fra Siracusa, anbefaler å overnatte, da byen er mer behagelig på kvelden.

4. Zisolhouse økologisk gård i Noto

En av favorittene på Sicilia ble vårt besøk på Zisolhouse en økologisk gård utenfor Noto. Her fikk vi se hvordan Annarella og Fabio velger å drive økologisk samt ivaretar en bærekraftig produksjon av ulike sitrusfrukter. Når det gjelder å drive økologisk og bærekraftig på Sicilia, så omhandler det å velge frukter og grønnsaker som tåler tørke samt diversifisere avlingen slik at ulike frukter drar nytte av hverandres kvaliteter.

Etter omvisning på gården, fikk vi en smak av Sicilia igjennom en deilig tre-retters middag, hvor alt av ingredienser var fra gården. Vi hadde først en fersken tallerken, så antipasti med ost, lokal honning, brød, oliven, soltørket tomater og oliven olje. Videre ble det deilig grillet squash og eggplante. Så ble det pasta med tørket tunfisk som ble raspet over pastaen for å gi en deilig saltsmak. Og dessert var deilig sjokolade og hjemmelaget limoncello.

Om du har lyst til å oppleve dette gårsbesøket, så kan du sjekke ut Airbnb opplevelsen her: Tastes of Sicily at Our Farm

5. Vulkanen Etna og jordbruk turisme på lokal vingård

Min søster og meg bestemt oss for å besøke Etnella Eco Agriturismo, hvor vi hadde middag med vinsmaking av deres deilige naturviner fra jorden av Etna på Sicilia. Dagen etterpå dro vi på en fantastisk gåtur i naturen til vulkanen Etna. Et unikt vulkan landskap som vi aldri hadde sett før, da dette var vårt første møte med vulkan og vulkansk landskap. Etna er virkelig dronningen av Sicilia. Vi hadde også en badetur med båt rundt Taormina.

Opplev Sicilia, Italia

Siclia er en magisk øy med så mye å tilby at du vil bli fornøyd uansett hvor på øyen du drar. Vi hadde kun syve dager, vi bestemt derfor å fokusere på området rundt Siracusa med buss og tog. Det er mye mer å utforske på Sicilia, men vi er veldig fornøyd med første smakebit. Fantastisk mat, deilig vin, spennende historie, krystallklar sjø og ikke minst forfriskende granita! Siracusa med Ortigia, Noto, Taormina og Vulkanen Etna var alt vi fikk oppleve på en uke i Sicilia.

Overnatting på Sicilia, Italia

I Siracusa bodde vi i gamle byen Ortigia i et nydelig renovert hus med navnet Ortigia Boutique Palace. Perfekt plassering i gamlebyen med nærhet til alt. Og i Noto bodde vi på Room 55, veldig enkelt og plassert rett ved inngangen av byen. Vi er ikke de som bruker pest penger på luksus, men vi må ha en god seng, bra lokasjon og kanskje frokost. Vi var veldig fornøyd med begge stedene. Det same gjelder for stedet ved Etna vulkanen da vi bodde på en vingård hos Eco Agriturismo Notti Stellate Etna Mare.

About Author

Pauline elsker det å få oppleve nye plasser, ny kulturer og flere språk. Hun er også svak for varmt klima, hvite strender, palmer, havet og Latin Amerika. Hun ønsker å vise andre kvinner hvordan man kan reise alene på kontinentet å få store reiseopplevelser.

3 Comments

 • […] annen øy-favoritt i middelhavet er Sicilia i […]

  Reply
 • Kristina
  april 22, 2021 at 12:57 pm

  Hei, og takk for flott innlegg!
  Har du noen tips om hvor man burde bo i Siracusa?
  Og hvor mye penger burde man spare opp for å kunne gjøre ca. det tilsvarende som du gjorde på turen din?:)

  Reply
  • Pauline
   april 25, 2021 at 7:17 am

   Hei Kristina, vi bodde i Ortiga i Siracusa, som er i gamle byen 🙂 Vi bodde på Ortigia Boutique Palace. Vi brukte rundt 8000 kr for 8 dager, det inkluderer mat, overnatting, aktiviteter og transport. Fly turen kommer i tilegg, håper det var en ide for budsjett.

   Reply

Leave a Reply