Menu
Ålesund / Norge / Reiseguide / Vestlandet

36 timer i Ålesund, Norges vakkrest by

Ålesund

Ålesund er kanskje for noen Norges vakkrest by og det er tilfellet for meg. Det må være lov når man har familien sin fra Ålesund samt har bodde der selv. Min venninne Bea fra Tyskland kom på besøk til Norge, og hun vil se mye natur samt oppleve de spektakulære havområdene på Sunnmøre og se vakker arkitektur. Så da måtte vi ta en tur med 36 timer i Ålesund og det åpne hav.

Ålesund, Norge

Hvordan oppleve Åleund,

Norges vakkrest by på 36 timer

Ålesund den mest storslagne Jugendstil byen i Norge

En kald, stormfull vinternatt . 23. Januar 1904 startet det en dramatisk storbrann gjennom Ålesund, og i løpet av 16 timer brant 850 hus ned til grunnen og 10 000 mensker sto husløse. Etter bybrannen sto det kun 230 hus igjen i Ålesund by. Det ble satt igang en formidabel innsats fra lokalbefolkningen samt tilreisende fra fjærn og nær, og andre støttespillere var med å reise bykjernen tilbake og byen var allerede gjenreist i 1907.

Ålesund er i dag den byen i Norge har høyest konsentrasjon av Jugenstil. Og med det anbefalest det å ta en spasertur i gatene og studere de vakre bygningene, som ble bygget i vakker Jugenstil etter bybrannen som rasert i Ålesund 1904.

36 TIMER I ÅLESUND

Ankommer Ålesund kl. 09:00

Ta morgen flyet fra Oslo til Ålesund. Rusle igjennom byen til Hotellet ditt, for å sette fra deg bagasjen. Vi bodde på Hotel Brosudnet. Så vi tok turen innom butikken på Apoktekergate nr. 5. Her kan man kjøpe deilige kanelboller med perlesukker, og en kaffekopp med nytrykket kaffe.

Fjellstuen ved Aksla kl. 10:00

Fjellstua ligger 418 trappetrinne på toppen av byfjellet Aksla og gir en fantastisk utsikt over Sunnmørsalpene og storhavet. Du starter turen fra Byparken om du er sprek, men man kan også kjøre dit. Det fine med å gå fra Byparken er at du også får med deg statuen av Rollo. Han skal vært fra øya Giske utenfor Ålesund. Og dro til Frankrike i 911 der han grunnla Normandie. Den andre historiske personene med statue i parken og tilknyttning til Åleusnd er Keiser Wilhelm II av Tyskland, som takk for hans hjelp etter bybrannen i 1904.

Ålesund fra fjellstua

Tips: Når du er på Fjellstua i Ålesund så går du helt til Kniven

Når du først har kommet til fjellstuen, så går du litt videre til du ser Kniven, og dit må du for å få full utsikt over Ålesund og omeng.

Havsafari med dyreliv i Ålesund kl. 12:00

Når man først er i Ålesund, hvorfor ikke oppleve storehavet og dyrelivet som finnes rundt Ålesund? Ta turen med 62 grader nord å få oppleve en fartsfull to timers tur ut på fjorden, med fantastisk havlys, bølger og ikke minst dyreliv. Båten tar deg med ut til det majestetisk fuglefjellet Runde, her kan man se 500 00 fulger inntar øyen fra April til August når det er hekkesesong. Det er rundt 80 arter som er påvist hekkende og over 230 arter som er registret på Runde i alt. Det er ikke hver dag du sitter på med en båt som kan kjøre i 60 knop!

Lunsj hos Apotekergaten nr. 5 ved Hotel Brosundet kl. 14:00

Etter en to timers luftetur i havgapet, så er det godt med litt påfyll av mat. Anbefaler Apotekergaten nr. 5 for å spise deilige blåskjell fra havet, samt en burger med et godt stykke norsk kværnet kjøtt som er tilberedt til perfeksjon. Og det beste det serveres med ramsløkaioli, og det er kanskje den best aiolien som finnes langs Norskekysten.

En liten formiddagshvil kl. 15:00

Etter en opplevelsesrik morgen så er det lov med en liten formiddagshvil. Kryp inn i de deilige sengene på Hotel Brosundet, og ta en strekk før byvandring og middag på Bro i Ålesund.

Byvandring til Molja Fyr

Vi tar en liten spasertur i byen og får med oss Ålesund Kirke, samt tar turen opp på Storhaugen for å få enda en panormautsikt over byen og så tusler vi ned til Fiskerimuseet i Ålesund. Går helt ut på moloen til Molja fyr. Om du går turen før 17:00 så kan du stoppe innom Trankokeriet Antikk som kan tilby mye spennende for øyene. Vi tar så turen Bro Restaurant.

Gastronomi på Bro kl. 19:00

En av de mange grunnene til å besøke Ålesund er blant annet Bro kystgastronomi med lokale råvarer og det beste havet og skogen har å tilby. Anbefaler å slå til på fire-retters meny og nyte kvelden i begagelig lokaler med varm lun atmosfære og mat som smaker naturen på den aller beste måte. Er det slik at du ønsker en full bacalo opplevelse i klippfisk byen Ålesund, så anbefaler jeg XL Diner med fantastisk klippfiskretter samt en nydelig utsikt i havgapet av Ålesund.

Kveldsdrink på Arkivet Bar ved Hotel Brosundet kl. 21:00

Etter middag så kan du oppleve litt av bylivet i Oslo med å ta turen innom noen av de lokale barene. Om du ønsker virkelig å se orginaler så kan du ta turen innom Dirty Nelly og ta deg en kald øl. Ønsker du å bli imponert av bartendersens kunnskaper så må du ta turen innom Arkviet Bar ved Hotel Brosundet i Ålesund. Her hadde til og med en globetrotter fra New York trivst. En annen ny favoritt er baren på Hotel 1904. Molo Brew må vi også nevne samt Vino Bar, hvor man kan fort bruke et par timer når man først er ute på bylivet i Ålesund.

Arkivet Bar

Apotekergata 5
Ålesund, Sunnmøre

Hotell Frokost kl. 09:00

Ingenting er mer deilig enn hotell frokost, og det var nydelig godt på Hotel Brosundet, alt av lokale råvarer som hjemmelaget jordbær syltetøy fra Valldalen (Norges Beste). Og ikke minst deilig brød med frisk skagenrøre.

Peiskos kl. 10:00

Hotel Brosundet har kanskje Norges vakrest hotellpeis? Hva sier du? Vi tilbrakte en time eller to forann peisen, og Bea fra Tyskland fikk innføring i konseptet peiskos, og kunsten å bare sitt å se på peisen og flammene som koste seg med veden. Peisen gir en varm i lobbyen som få hoteller kan få, da mener jeg ikke bare fysisk varme, men hjertevarme. Føler seg veldig velkommen til å sitte i lobbyen å nyte livet på Hotellet forann peisen. Så gjør det om du tar turen. Og husk å legge på en kubbe ved før du går 🙂

Utforsking av Ålesund & Sunnmøre

Om du kommer til Ålesund i høy sesong, så kan du ta turen til Geiranger eller Øye, Trandalen for å se på noen av Norges vakreste fjorder. Om det skulle bli for mange timer, så kan man ta turen ut til Giske og Alnes fyr, og her kan man gå mini troll-tunga som ligger bak fyret på fjellet, en liten times fjelltur som gir en fantastisk havutsikt samt et kult bilde for instagram. Andre små topper er Sukkertoppen som er på Hessa, men som også gir nydelig utsikt over Ålesund og Sunnmørsalpene. Ålesund er inngangsporten for fantastiske fjellturer i Sunnmørsalpene. Kanskje tar du en dag i Ålesund før det blir Tafjordfjellene, Slogen, Saksa, Jakta eller Trandalhatten? Eller blir det Ålesund og så tar du turen til Åndalsnes og Romsdalseggen med Rampestreken? Så videre med Trollstigen og Geiranger.

About Author

Pauline elsker det å få oppleve nye plasser, ny kulturer og flere språk. Hun er også svak for varmt klima, hvite strender, palmer, havet og Latin Amerika. Hun ønsker å vise andre kvinner hvordan man kan reise alene på kontinentet å få store reiseopplevelser.

No Comments

    Leave a Reply